De Baan

De 18-holes golfbaan van Sallandsche Golfclub ‘de Hoek’, ligt in het mooie Sallandsche coulissenlandschap in Diepenveen. De rijke historie van de Sallandsche gaat terug tot 1933 en is daarmee de zestiende golfclub in Nederland. De Sallandsche wordt in 1934 onder leiding van baanarchitect Frank Spalding aangelegd als 9-holes baan op landgoed ‘de Hoek’.  In 1989 wordt de Sallandsche uitgebreid tot 18-holes naar het ontwerp van architect Donald Steel.

De holes liggen deels verscholen tussen bosranden en kennen deels een open karakter. Kenmerkend voor de Sallandsche is de totale rust. Er zijn geen snelwegen, treinsporen en vliegroutes in de buurt, waardoor het omgevingsgeluid minimaal is.

De afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan de renovaties van tees en bunkers, is er geïnvesteerd in de greens en het bosbeheer. Dit heeft geresulteerd in een mooie goed onderhouden baan. Wij wensen u veel speelplezier op de Sallandsche.

Sluiting van de baan

Natuurlijk is de baan als het even kan open. Heel soms dwingen de weersomstandigheden ons de baan te sluiten. Hieronder leest u daar meer over.

Protocol baansluiting 

Alle beslissingen die te maken hebben met het sluiten van de baan of een gedeelte daarvan voor spelers en professionals, worden gemaakt door:

 1. Hoofdgreenkeeper
 2. Assistent-hoofdgreenkeeper in overleg met de hoofdgreenkeeper
 3. Greenkeeper in overleg met de hoofdgreenkeeper
 4. Baancommissie
 5. Bestuur
 6. Marshall, wedstrijdleiding of clubsecretaresse/caddiemaster in directe gevallen die vooral te maken zullen hebben met acuut gevaar voor de spelers. Dit kan bijvoorbeeld bij onweer en mist (zicht minder dan 150 meter).

Acties bij het sluiten van de baan

 1. Constateren
 2. Bord “baan gesloten” wordt  op het ladderbord geplaatst
 3. Website wordt aangepast

De baankeuring (schouw) vindt plaats na zonsopgang en kan soms enige tijd duren. Dit betekent dat spelers er niet van uit kunnen gaan dat de informatie op een vast tijdstip op de website staat.

Tijdelijke greens

 1. Als de hoofdgreenkeeper besluit de baan op tijdelijke greens te zetten i.v.m. vorst wordt dit op de website vermeld. De baan is in verband met de afgenomen lengte nu niet meer qualifying.
 2. Op alle dagen is er, wanneer de weersverwachting daar aanleiding toe geeft, om uiterlijk 11.30 uur een herkeuring . Als de vorst dan niet weg is blijven er tijdelijke greens gedurende de dag.

Buggy/Trolley beleid

Buggy’s en trolleys zullen in principe altijd worden toegelaten op de baan.  In gevallen dat de hoofdgreenkeeper besluit dat dit niet meer mag, wordt er voor spelers geen uitzondering gemaakt. Uitzondering geldt voor het baanpersoneel en de marshal, zij nemen de verantwoorde route. Dit zal ’s ochtends voor 8.30 uur kenbaar worden gemaakt en op de website worden vermeld.

Putting green, oefenbaan& driving range

 1. Wanneer de 18 holes baan gesloten is, zijn de putting green en oefenbaan in principe ook gesloten.
 2. In voorkomende gevallen kan de hoofdgreenkeeper besluiten de baan te sluiten maar bijvoorbeeld de oefenbaan helemaal of gedeeltelijk (bijvoorbeeld 1 green) te openen.
 3. De driving range is in principe altijd open, tenzij het rapen van ballen niet meer mogelijk is.