De baan werd in 1934 door de industriëlen Ankersmit en Van der Lande opgericht, nadat er enkele jaren op een veld bij Schalkhaar was geoefend. Oorspronkelijk kwam er op een gedeelte van het terrein een 9-hole baan, ontworpen door Frank Spalding, de pro van de Twentsche Golfclub. De opening werd op 8 september 1934 verricht door jhr. A.M. Snouck Hurgronje, voorzitter van het Nederlands Golf Comité. Het was in Nederland de laatste golfbaan die werd aangelegd vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In 1990 werd de baan uitgebreid tot 18 holes, op basis van tekeningen die Frank Pennink al in 1970 had gemaakt. Twaalf holes lopen door de bossen, de andere zes holes worden door bos omringd.

Bijdrage Nederlandse Golf

De club heeft in de eerste 75-jarig van haar bestaan veel bijgedragen aan de Nederlandse golfwereld. Het lid Richard Rahusen was NGF voorzitter van 1975-1983 en daarnaast zeer actief bij de European Golf Association, waar hij van 1983-1985 voorzitter van was. Een ander lid, Henriette Boreel, werd het eerste vrouwelijke bestuurslid van de NGF, en voormalig voorzitter van de Sallandsche Jan Kruyt was voorzitter van de NGF van 1995-2001.

NK Matchplay

In 2009 werd het NK Matchplay op de Sallandsche gespeeld. De finale ging tussen de 21-jarige Diepenveners Willem Vork en Floris de Haas. Al op de 14de green won Floris de Haas van de Haagsche. Om in de finale te komen had hij gewonnen van Dylan Boshart en George Gleichman. Bij de dames won Caroline Karsten van de Pan in de play-off van Jessica Mensink.

Jeugd

De club kent een succesvolle jeugdopleiding. Spelers als Myrte Eikenaar, Daan Huizing, Dewi-Claire Schreefel, Tim Sluiter, Jurrian van der Vaart, Floris en Wouter de Vries hebben allemaal les gehad van John Balvert, de A-professional die sinds 1984 aan de Sallandsche verbonden is. De jongens vormden in 2005 samen met Steven Sablerolle en Tijn Schulting het eerste team van de club en werden landskampioen.

Balvert was ook NGF coach voor de dames en meisjes-B selectie.

Baanrecord

Het baanrecord van de oude 9-holesbaan voor de professionals stond lange tijd op naam van Ruud Bos, totdat Wilfred Lemmens het met één slag verlaagde tot 65. Dit gebeurde tijdens de I.C.L. Trophee, een Pro-Am in het team waarin ook Jan Kruyt meespeelde, toentertijd voorzitter van de Sallandsche, later voorzitter van de NGF.

Na de uitbreiding van de baan werd het baanrecord in 1991 gevestigd door Wiljan van Mook met een score van 68; later heeft Ruben Wechgelaer het record verlaagd tot 67 en in 2013 won Daan Huizing de jaarlijkse Pro-Am met een ronde van 64. Het damesrecord staat sinds 2011 op naam van Karlijn Zaanen met een score van -4.

Onze sponsoren en businessleden